4.7

15 April 2021

Droge ogen

Droge ogen is een probleem dat steeds vaker voorkomt. Er worden steeds meer oorzaken gevonden waardoor mensen last kunnen krijgen van droge ogen. Denk aan langdurig beeldschermwerk, airco’s, klimaatbeheersing op kantoren (lage luchtvochtigheid), het dragen van contactlenzen, hooikoorts, zwangerschap en menopauze.

Het omvat veel verschillende facetten waarbij men de volgende klachten kan ervaren:

• Gezwollen, jeukende en/of rode oogleden
• Branderig en zandkorrelig gevoel
• Droge en/of juist tranende ogen
• Wazig en/of wisselend zicht
• Discomfort bij het dragen van contactlenzen
• Vermoeide en/of rode ogen

De traanfilm

De traanfilm is een complex dun helder laagje over het oogoppervlak dat bij elke knipperslag wordt verspreid om het oog te beschermen. Het zorgt voor de afvoer van vuil/stof en voorkomt dat het traanvocht te snel verdampt. Op het moment dat de traanfilm instabiel is, is er een grotere kans dat er klachten ontstaan met het zien. Grofweg kunnen droge ogen in twee verschillende varianten worden ingedeeld. Er kan een tekort zijn aan tranen, of de traanfilm verdampt te snel waardoor er droge plekken op het hoornvlies kunnen ontstaan.

Blepharitis

In de oogleden zitten allemaal kleine talgliertjes: de kliertjes van Meibom. Deze kliertjes produceren met name vetten en scheiden talg, een olie- of vettige laag af die verantwoordelijk is voor de buitenste laag van de traanfilm en het oogoppervlak beschermt.

Blepharitis ook wel, ooglidrandontsteking komt vaak voor. De haarzakjes en de klieren van Meibom in het ooglid zijn hierbij ontstoken, en geeft behalve rode, jeukende, branderige ogen, vaak ook klachten van “droge ogen”. Vaak komen er schilfertjes en korstjes voor op de oogleden tussen de wimperharen. De oorzaak heeft vaak te maken met een bacterie, maar kan ook te maken hebben met een allergische huidaandoening. Bij een langer bestaande blepharitis kan het aantal wimpers verminderen, verwijderen of helemaal verdwijnen.

Meibom klier dysfunctie (MGD)

Op het moment dat de Meibom kliertjes niet goed functioneren door een verstopping of een probleem in de talgproductie ontstaat er MGD: Meibom klier dysfunctie. Bij MGD hoeft het niet altijd zo te zijn dat de oogleden ontstoken zijn.  Onvoldoende functie van deze talgkliertjes leidt tot een snellere verdamping met droge ogen als gevolg. Doordat het oog als het ware uitdroogt ontstaan er droge plekken op het hoornvlies en kan het problemen geven bij het dragen van contactlenzen.

Wat kun je ertegen doen?

Blepharitis en MGD zijn chronische aandoeningen, dat betekent dat het helaas niet volledig te genezen is, maar er zijn wel manieren om de klachten te verzachten en te verminderen.

Tijdens nabijwerk zoals lezen, beeldschermwerk knippert men met bijna 40% minder dan normaal gesproken. Bewust knipperen helpt bij een betere verspreiding van de traanfilm over het oogoppervlak. Ook de luchtvochtigheidsgraad is van belang.

Verkerk Oogmaskerpakket

Voor de behandeling van droge ogen hebben wij het Verkerk Oogmasker samengesteld. Ooglidhygiëne is hierin heel belangrijk om de klachten te verminderen.

Het pakket bestaat uit:
• Verkerk Oogmasker
• Blephasol lotion
• Kunsttranen

Ooglidhygiëne

1. Plaats het verwarmde Verkerk Oogmasker gedurende 5-10 minuten op gesloten oogleden. De warmte zorgt ervoor dat het talg in de Meibomklieren weer zacht en vloeibaar wordt.

2. Masseer de oogleden dicht bij de wimpers met cirkelvormige bewegingen, of bewegingen naar de ooglidrand toe. Dit kan ook met een wattenstaafje uitgevoerd worden. Kijk bij het onderste ooglid naar boven, bij het bovenste ooglid naar beneden.

3. Reinig de ooglidranden met blephasol lotion op een wattenschijfje om de korstjes, schilfers en olieachtige substantie te verwijderen van de oogleden.

4. Gebruik kunsttranen voor een optimale bevochtiging van het oogoppervlak. In het begin kunnen de klachten zoals branderigheid en zandkorrelig gevoel verergeren. Het gebruik van kunsttranen verlicht hierbij.

Herkent u uzelf in bovenstaande klachten, kom dan eens langs voor een vrijblijvend consult.