Fixatie Disparatie

Fixatie disperatie

Ruim 80% van alle informatie bereikt ons via de ogen. Het lezen is een aangeleerde functie daarvan. Om goed te kunnen lezen is het binoculair zicht, het zien met twee ogen, van groot belang. Op jonge leeftijd zijn de ogen nog volop in ontwikkeling. Rond het 6de levensjaar leren de ogen goed binoculair te zien. Dit proces duurt ongeveer tot het 9de levensjaar, dan is het volledig geoptimaliseerd. Als de ogen dan nog niet optimaal samenwerken, kan dat invloed hebben op de (leer)prestaties. Het is dus belangrijk bij leer- of leesproblemen ook de ogen te laten controleren.

Fixatie Disparatie

Visuele disfunctie

Visuele disfunctie kan bij kinderen gezondheidsproblemen opleveren en hun schoolprestaties negatief beïnvloeden. Ook volwassenen kunnen hinder ondervinden van visuele disfunctie. Vaak loopt men hier al jaren mee rond en denkt dat het erbij hoort. Een veel voorkomende disfunctie die wordt veroorzaakt door een onjuiste oogsamenwerking is fixatie disparatie, afgekort FD.

Bij Fixatie Disparatie nemen de hersenen de beelden van de beide ogen niet correct als een stabiel enkelbeeld waar.

Ons ogenpaar kunt u het beste vergelijken met twee tv-camera’s, die allebei dezelfde kant op kijken. Dat ze dit gelijktijdig doen is te danken aan een soort ‘controlekamer’ in onze hersenen, die commando’s geeft aan de zes oogspieren die ieder oog ‘besturen’.

Deze oogspieren zijn met pezen aan onze oogbol verbonden. Als deze oogspieren en pezen niet de juiste lengte hebben, kijken de beide ogen, in ruststand, niet exact dezelfde kant op. Vanuit de hersenen worden er dan continu prikkels doorgegeven aan de oogspieren om dit te corrigeren, zodat het ogenpaar wel allebei dezelfde beelden te zien krijgen. Dit kost veel meer energie dan gebruikelijk en kan zogenoemde ‘asthenope’ klachten veroorzaken.

‘Veel kinderen met dyslexie hebben nog nooit hun ogen laten meten’

Kinderen met dyslexie

Kinderen met dyslexie hebben veel meer moeite met lezen, spellen en schrijven dan niet-dyslectische kinderen van dezelfde leeftijd en hetzelfde intelligentie niveau. Er is alleen sprake van dyslexie als er geen andere oorzaken zijn die de leesproblemen  kunnen verklaren.

Fixatie Disparatie verschijnselen

Mensen met FD zien een bewegend beeld zonder dat ze dit zelf beseffen. Het beeld van het linkeroog wordt door de hersenen nét naast het beeld van het rechteroog geprojecteerd, waardoor mensen met FD alleen met zeer grote inspanning een stilstaand enkelbeeld kunnen zien. Veel symptomen van Fixatie Disparatie komen overeen met de symptomen van dyslexie. Fixatie Disparatie is een belemmering die lees-, spelling- en concentratieproblemen veroorzaakt. Bepaalde klachten komen ook voor bij dyslexie, zoals vermoeidheid bij lezen, concentratieverlies en een slordig handschrift.

Fixatie Disparatie kan bijdragen aan het vergroten of verergeren van dyslexie. Door de juiste sterkte in combinatie met prisma’s te dragen, zal het zien gemakkelijker worden.

Bij een verstoorde werking van de ogen neemt het gehoorzintuig automatisch een deel van de informatiewaarneming over. Het gehoor is bij mensen met FD overprikkeld, er is zoveel ruis dat ze heel snel afgeleid worden. Ook kunnen er na verloop van tijd concentratie- of gedragsproblemen ontstaan, uit frustratie of als (emotioneel) compensatiegedrag.

Veel voorkomende klachten zijn:

• Hoofdpijn
  • Problemen met lezen en schrijven
  • Gevoeliger voor licht
  • Moeite met het schatten van afstanden
  • Lastiger omschakelen van dichtbij kijken naar veraf en omgekeerd
  • Nek- of schouderklachten
  • Langzaam spellend en radend lezen
  • Een slordig handschrift
  • Overslaan van letters of woorden
  • Concentratie- en gedragsproblemen

Natuurlijk hoeven deze klachten niet allemaal tegelijk voor te komen, maar ze nemen wel toe als de conditie afneemt of als er veel inspanning van de ogen gevraagd wordt, zoals bij beeldschermwerk, lezen en autorijden. Meestal ontstaan of verergeren de klachten dan ook in de loop van de dag, als de oogspieren vermoeid raken

MKH-methode

Bij Optiek Verkerk werken wij al vele jaren volgens de MKH-methode. Deze meetmethode maakt gebruik van een serie testen (Polatest) die op zeer nauwkeurige wijze de stand van de ogen kunnen bepalen en corrigeren. Om deze afwijkende stand te corrigeren maken we gebruik van prismaglazen.

Binoculair onderzoek

Tijdens elke oogmeting die bij Optiek Verkerk wordt uitgevoerd screenen we of er eventueel een aanvullend binoculair onderzoek noodzakelijk is. Voor zo’n onderzoek maken we graag een aparte afspraak met u en bij voorkeur wordt dit onderzoek gedaan in de ochtend.

Begeleiden van kinderen met Fixatie Disperatie

Optiek Verkerk is aangesloten bij Functionele Oogzorg Nederland (www.info-fo.nl). De FON zet zich dagelijks in om scholen, optometristen en begeleiders een platform te bieden om elkaar te helpen om het kind de beste zorg te geven. In Nederland zijn onderwijzers, interne begeleiders, remedial teachers en eventuele (para)medici op scholen zeer goed opgeleid. In nauwe samenwerking met deze professionals kunnen we samen kinderen met bijvoorbeeld fixatie disparatie optimaal begeleiden.

Bij een optimaal aangemeten bril merkt het kind dat er vooruitgang in de schoolprestaties zit, het kind krijgt het gevoel van vertrouwen, eigenwaarde en “kunnen”  weer terug. Het is dus heel belangrijk dat dyslectische kinderen ook hun ogen laten meten om uit te sluiten dat er een visueel probleem is. Dyslexie is niet te verhelpen met een prismabril, maar in veel gevallen wel te verlichten.

Een persoon met Fixatie Disparatie zal de tekst op deze manier kunnen waarnemen.