Maak een
afspraakX - Scherm sluiten

Online agenda

Wanneer u een bestaande klant bent, dan kunt u inloggen met uw e-mailadres. Uw wachtwoord is uw geboortedatum (voorbeeld: 26121936). Als uw e-mailadres nog niet bekend is bij ons, dan kunt u zich als nieuwe klant registreren. Nieuwe klanten kunnen ook een afspraak maken. Wanneer u zich registreert, ontvangt u direct uw inloggegevens waarmee u een afspraak kunt inplannen.

Amersfoort Nijkerk

4.5

Bijziendheid

Het Verkerk Grip-op-je-zicht-aanmeetplan

Bijziendheid (myopie) komt steeds meer voor in Nederland. Dat komt deels door onze veranderde leefstijl. Kinderen spelen minder vaak buiten en zitten meer achter een beeldscherm. De verwachting is dat in 2050 de helft van de wereldbevolking bijziend is. Hoge bijziendheid vergroot de kans op slechtziendheid. Hoe houd je toch grip op je zicht? Met het Verkerk Grip-op-je-zicht-aanmeetplan voor kinderen en jongeren van circa 8 tot 16 jaar.

Wat is bijziendheid?

Wat is bijziendheid?

Zie je in de verte wazig en is dichtbij alles scherp? Dan ben je bijziend. Het komt doordat een afbeelding niet óp het netvlies, maar juist ervoor wordt afgebeeld. Hierdoor zie je niet scherp in de verte. Je ontwikkelt bijziendheid tussen je 7e en 16e levensjaar. Het neemt toe tot je 24e. De precieze oorzaak is nog steeds niet bekend, maar er zijn wel factoren die een rol spelen. Zoals erfelijkheid, afkomst (80% van de Aziatische mensen is bijziend) en levensstijl (veel beeldschermwerk, weinig buiten zijn). Vooral kinderen die op jonge leeftijd bijziend worden, hebben een grote kans op een oogproblemen op latere leeftijd, zoals staar, glaucoom, netvliesloslating of maculadegeneratie.

Geef je ogen pauze met de 20-20-2 regel

Geef je ogen pauze en Doe mee met 20/20/2!

Geef je ogen pauze en doe mee met 20-20-2. Houd na elke 20 minuten nabijwerk (lezen, computeren, gamen, tablet, smartphone) een minibreak van 20 seconden om veraf te kijken. Ga lekker naar buiten, want 2 uur per dag in de buitenlucht is goed voor je ogen. Dus: ga wandelen of fietsen. Buiten spelen of sporten. En ga in de schoolpauze naar buiten. Meer informatie over 20-20-2 vind je op www.oogfonds.nl

Ben je nog niet bijziend, maar dragen jouw ouders allebei een bril? Dan is het goed om je ogen te laten controleren. Let ook op signalen. Heb je vaak hoofdpijn? Kun je niet goed lezen wat er staat op het digibord in de klas? Zie je objecten in de verte niet goed? Knipper je vaak met je ogen en knijp je je ogen vaak samen? En moet je je boek of je mobiele telefoon heel dichtbij houden om te kunnen lezen? Kom dan eens langs voor een preventieve oogmeting.

 

Kom langs voor een Grip-op-je-zicht-behandelplan

Wil je weer scherp zien? Kom langs voor een test. We brengen de exacte vorm van het oog in kaart en voeren een optometrisch onderzoek uit. Daarna geven we je advies voor een Grip-op-je-zicht behandelplan. Dit plan heeft als doel om de groei van je ogen af te remmen. We kunnen ook kiezen voor een combinatie van therapie├źn om de bijziendheid onder controle te krijgen.

 

Menicon Bloom Night

Dit is hét behandelplan voor kinderen met myopie. Je krijgt speciaal ontworpen contactlenzen. Je kind draagt ze ’s nachts, zodat het overdag vrij kan bewegen en sporten. De lenzen corrigeren het centrale zicht en het perifere netvlies. Dit door middel van lichte drukverschillen op het hoornvlies. De kleinste verandering in de bolling en kromming van het hoornvlies heeft al een groot effect op het zicht. Door de correctie van de minsterkte ziet je kind overdag scherp zonder bril of contactlenzen.

We volgen de voortgang via de Menicon Bloom app. Je krijgt regelmatig een korte vragenlijst. Via de app kun je communiceren met de specialist. Ook is er regelmatig een controle bij Optiek Verkerk. Het is belangrijk dat we de behandeling niet voortijdig stoppen. Dit om een reboundeffect te voorkomen. Hierbij kan de bijziendheid opeens toenemen en hoger uitvallen dan voor de behandeling.

 

Menicon Bloom Day

Met dit behandelplan draag je overdag zachte daglenzen. Deze lenzen hebben andere eigenschappen dan de nachtlenzen. De Menicon Bloom Day lenzen hebben een specifiek design voor het corrigeren van zowel het centrale zicht als het perifere netvlies. Dit helpt de groei van het oog te voorkomen. Handig: je zet elke dag een nieuwe contactlens in. Je hoeft je lenzen dus niet te reinigen en te bewaren. Je hebt dus ook geen contactlensvloeistof nodig.

 

Multifocale zachte (torische) contactlenzen

Zijn jouw ogen niet geschikt voor de Menicon Bloom Night of Menicon Bloom Day-lens? Dan zijn deze lenzen een goed alternatief. Je draagt ze overdag. We maken deze lenzen passend en individueel op maat voor jouw ogen. Er zijn daglenzen, maandlenzen en halfjaarlenzen. Heb je ogen met een cilinderafwijking? Dan adviseren we multifocale zachte (torische) contactlenzen. Regelmatige controles bij Optiek Verkerk is belangrijk om de veiligheid en de effectiviteit te waarborgen.

 

Atropine-druppels

Sinds enkele jaren kan de oogarts atropine-druppels voorschrijven. Deze druppels remmen de groei van je ogen af, en remmen dus de bijziendheid. Door de druppels worden de pupillen verwijd, zodat je jouw ogen niet meer goed kunt instellen. De spieren van de ooglens om dichtbij te kunnen zien, worden stilgelegd. Je brengt de druppels eenmaal per dag in voor het slapengaan.

De druppels hebben één nadeel: omdat de pupillen groter worden, worden je ogen overgevoelig voor licht. Je hebt dan dus een zonnebril nodig. En, omdat deze druppels het scherpstellende vermogen van je ogen stillegt, vaak ook een leesbril. Ook kunnen deze druppels bij het toedienen even prikken in de ogen.

Wil je weer scherp zien?

Laat bij ons vrijblijvend een oogtest uitvoeren. We adviseren je dan over het beste behandelplan voor jouw ogen. Kom langs in onze winkel in Nijkerk of Amersfoort en ontdek de mogelijkheden.

Design: Inzpire | Webdevelopment: Haagen Web & App