Maak een
afspraakX - Scherm sluiten

Online agenda

Wanneer u een bestaande klant bent, dan kunt u inloggen met uw e-mailadres. Uw wachtwoord is uw geboortedatum (voorbeeld: 26121936). Als uw e-mailadres nog niet bekend is bij ons, dan kunt u zich als nieuwe klant registreren. Nieuwe klanten kunnen ook een afspraak maken. Wanneer u zich registreert, ontvangt u direct uw inloggegevens waarmee u een afspraak kunt inplannen.

Amersfoort Nijkerk

4.7

01 November 2020

Wat is de invloed van een computerbril op het gebruiksgedrag in het dagelijks leven?

Tegenwoordig is een computer, laptop, tablet, smartphone of een dergelijk digitaal beeldscherm niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij. Over de afgelopen jaren heeft de ontwikkeling op dit gebied een enorme vlucht genomen. Het heeft ons werkleven niet alleen makkelijker gemaakt qua informatievoorzieningen, ook tijdens het privéleven zouden we bijna niet meer zonder kunnen. Daarnaast is het gebruik van een digitaal beeldscherm over alle leeftijdsgroepen toegenomen en het gebruik hiervan zal naar verwachting niet afvlakken. Ondanks de vele voordelen zijn er ook nadelen verbonden aan het gebruik van een digitaal beeldscherm op de algehele gezondheid.

De huidige tijd waarin we ons nu bevinden waarbij het thuiswerken een totaal andere beleving krijgt en bij het nieuwe normaal hoort zal voorlopig nog wel zo blijven. Het is daarom ook van belang om ondanks er (nog) geen klachten zijn, toch een oogmeting te laten doen. Preventieve screening draagt niet alleen bij aan de gezondheid van de ogen, maar ook aan de algehele gezondheid op het moment dat er (veel) beeldschermwerk wordt gedaan.

Voornamelijk op het gebied van ergonomie zijn er verschillende onderzoeken gedaan die de lichaamshouding onderzoeken bij het gebruik van laptops/notebooks of een desktop computer (1). De kans dat er wordt getuurd naar een scherm en dat men een verkeerde houding aanneemt is relatief groot en gebeurt vaak onbewust.

Daarnaast zijn de meeste knipperslagen ook niet meer volledig. Als gevolg zijn vermoeide, droge en branderige ogen, spanning op de ogen, hoofdpijn veel voorkomende klachten. Dergelijke klachten komen in 25 tot 93% voor bij de mensen die (veel) te maken hebben met digitale apparaten ervaren dergelijke klachten zoals hierboven vermeld (2,4).

 

Optiek Verkerk Computerbril Onderzoek

Uit het online onderzoek (Meerding, J.A. persoonlijke communicatie) onder bijna 400 van onze klanten die reeds een Verkerk Computer Plus dragen, blijkt dat 32,3% vijf dagen achter een beeldscherm werkt. 34,8% spendeert gemiddeld tussen de zes à acht uur per dag achter een beeldscherm. Zodra er beeldschermwerk verricht moest worden, geeft 71,5% aan de computerbril altijd te dragen, en slechts 4,4% draagt de bril helemaal niet of nooit. Zie figuur 1.

Figuur 1: Gemiddeld aantal uur achter een beeldscherm per dag


Om inzicht te krijgen in welke mate de computerbril helpt in het verminderen of tegengaan van fysieke ongemakken zoals droge ogen, moeite met focussen of vermoeidheid komen de volgende resultaten naar voren. Zie figuur 2. 

Figuur 2: Het dragen van een computerbril en het verminderen van fysieke ongemakken
 

49% van de deelnemers geeft aan het ermee eens te zijn dat de computerbril heeft geholpen in het verminderen van wazig zicht en 52,9% geeft aan minder moeite te hebben met focussen. 45,1% merkt een vermindering in vermoeidheidsklachten door het dragen van een computerbril. Ook op het gebied van geïrriteerde ogen (34,2%), en een pijnlijke nek en/of schouders (28,8%) helpt een computerbril wel degelijk in het verminderen van klachten.

De resultaten laten zien dat de computerbril wel degelijk invloed heeft op het comfortabel werken achter een beeldscherm en dat het belang van het dragen ervan ook daadwerkelijk wordt in gezien. Daarnaast vermindert het aanzienlijk de fysieke klachten en heeft een grote meerderheid de beeldschermbril altijd op als er voor een langere tijd achter de computer gewerkt moet worden.

Wat opvalt is dat de huidige selectie deelnemers voor een groot gedeelte niet op eigen initiatief voor een beeldscherm is gekomen, maar dat dit op het advies van een medewerker van Optiek Verkerk is geadviseerd, of via een collega/werkgever.
 

Het thuiswerken zal voorlopig nog wel bij het nieuwe normaal horen. Daarom is het des te belangrijk om aandacht te besteden aan visuele ergonomie waarbij niet alleen de houding achter een beeldscherm van belang is, ook een goede correctie in de vorm van een computerbril een groot verschil uitmaakt.

Literatuur

1. Dennerlein JT. The state of ergonomics for mobile computing technology. Work. 2015;52:269–77.
2. Coles-Brennan, C., Sulley, A., & Young G. Management of digital eye strain. Clin Exp Optom. 2019;102(1):18–29.
3. Computer Vision Syndroom [Internet]. 2020 [cited 2020 Jun 4]. Available from: https://www.visio.org/werken/ondersteuning-werknemer-met-visuele-beperking/bedrijfsarts-en-leidinggevende/computer-vision-syndroom/
4. Heus, P., Verbeek, J. H., & Tikka C. Optical correction of refractive error for preventing and treating eye symptoms in computer users. Cochrane database Syst Rev. 2018;4(4).

 

Design: Inzpire | Webdevelopment: Haagen Web & App