Maak een
afspraakX - Scherm sluiten

Online agenda

Wanneer u een bestaande klant bent, dan kunt u inloggen met uw e-mailadres. Uw wachtwoord is uw geboortedatum (voorbeeld: 26121936). Als uw e-mailadres nog niet bekend is bij ons, dan kunt u zich als nieuwe klant registreren. Nieuwe klanten kunnen ook een afspraak maken. Wanneer u zich registreert, ontvangt u direct uw inloggegevens waarmee u een afspraak kunt inplannen.

Amersfoort Nijkerk

4.7

Fixatie disparatie (FD)

Fixatie disparatie (FD)

Om goed te kunnen zien, moeten onze ogen goed samenwerken. Dat is niet altijd het geval. Dan kan er sprake zijn van fixatie disparatie (FD). De symptomen zijn niet direct duidelijk. Je kunt last hebben van problemen met lezen en concentreren, hoofdpijn of duizeligheid. Ook een slordig handschrift komt vaak voor. Een prismabril helpt de balans tussen beide ogen te corrigeren.

Wat is fixatie disparatie

Bij fixatie disparatie nemen de hersenen de beelden van beide ogen niet correct als een stabiel enkelbeeld waar. Onze ogen kun je het best vergelijken met twee tv-camera’s die beide dezelfde kant op kijken. Dat ze dit gelijktijdig doen is te danken aan een soort ‘controlekamer’ in onze hersenen, die commando’s geeft aan de zes oogspieren die elk oog ‘besturen’.

Fixatie disparatie ontstaat door onbalans tussen de oogspieren. De oogspieren en pezen hebben niet juiste lengte, waardoor de ogen in ruststand niet exact dezelfde richting op kijken. Ter correctie geven de hersenen continu prikkels door aan de oogspieren. Dat kost veel energie, wat klachten veroorzaakt.

 

Symptomen van Fixatie Disparatie

Mensen met FD zien een bewegend beeld zonder dat ze dit zelf beseffen. De hersenen projecteren het beeld van het linkeroog nét naast het beeld van het rechteroog. Daardoor zien mensen met FD alleen met zeer grote inspanning een stilstaand enkelbeeld. FD kan zorgen voor lees-, spelling- en concentratieproblemen en een slordig handschrift. Bij mensen met FD neemt het gehoorzintuig de informatieverwerking deels over van de ogen. Daardoor raakt het gehoor overprikkeld en zijn mensen snel afgeleid.

Onze oplossing: prisma-glazen

Door de juiste sterkte in combinatie met prisma’s te dragen, wordt het zien gemakkelijker.

 

Ontdek de mogelijkheden van prisma-glazen

Kom kijken in Nijkerk of Amersfoort

Design: Inzpire | Webdevelopment: Haagen Web & App