Maak een
afspraakX - Scherm sluiten

Online agenda

Wanneer u een bestaande klant bent, dan kunt u inloggen met uw e-mailadres. Uw wachtwoord is uw geboortedatum (voorbeeld: 26121936). Als uw e-mailadres nog niet bekend is bij ons, dan kunt u zich als nieuwe klant registreren. Nieuwe klanten kunnen ook een afspraak maken. Wanneer u zich registreert, ontvangt u direct uw inloggegevens waarmee u een afspraak kunt inplannen.

Amersfoort Nijkerk

4.7

Optometrie bij Optiek Verkerk

De beste oogzorg

Een optometrist is een oogzorgspecialist (paramedicus) met een afgeronde vierjarige hbo-opleiding en is in staat om de gezondheid van de ogen in kaart te brengen. Op deze manier kunnen eventuele problemen tijdig worden gesignaleerd. Daarnaast is de optometrist vaak het eerste aanspreekpunt bij diverse oogklachten en bent u bij Optiek Verkerk aan het juiste adres.

Ervaren optometristen

Ervaren optometristen

Sinds 2000 is het beroep optometrist opgenomen in de Wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Dit houdt in dat de optometrist sindsdien een wettelijk beschermd beroep is in de gezondheidszorg.

De werkzaamheden van de optometrist zijn met name gericht op het opsporen van oogproblemen en diagnostiek. Onze optometristen kijken graag verder en zodoende kunt u bij o.a. de volgende klachten terecht:

  • Wazig of dubbelzien
  • Vermoeide, jeukende of geïrriteerde ogen
  • Last van de ogen bij lezen of beeldschermwerk
  • Hoofdpijn
  • Moeite met scherpstellen
  • Pijn in of rond de ogen
  • Vlekjes of drijvende deeltjes door het beeld
  • Lichtflitsen

Wat betekent de optometrist voor jou?

Wat betekent de optometrist voor jou?

Als uit een oogmeting blijkt dat de oogklachten niet direct opgelost kunnen worden, kijkt de optometrist verder en kan er een optometrisch onderzoek worden uitgevoerd.

Tijdens een optometrisch onderzoek wordt de gezondheid van de ogen in kaart gebracht.

Naast het secuur opmeten van de ogen en het meten van de oogdruk wordt er ook door middel van binoculair onderzoek (lees hier meer over fixatie disparatie), spleetlamponderzoek en druppelonderzoek meer informatie verzameld.

Aan de hand van de bevindingen kunnen er diverse (aanvullende) onderzoeken worden uitgevoerd.

Door middel van een microscoop met een lichtje wordt er naar de structuren van het oog gekeken. Bijvoorbeeld de bevochtiging van het oog en daarmee de mate van droge ogen en het beoordelen van de helderheid van de ooglens zijn enkele bevindingen van het spleetlamponderzoek. Ook de binnenkant zoals het netvlies kan met een spleetlamp worden onderzocht. Om dit zo goed mogelijk te onderzoeken zijn pupilverwijdende druppels nodig.

Soms kan het voorkomen dat de oogspieren te hard hun best doen om het beeld scherp te stellen. Er kan dan niet betrouwbaar worden gemeten door de overmatige inspanning. De oogspieren zijn als het ware verkrampt. Klachten die hier bijvoorbeeld bij passen zijn hoofdpijn, vermoeide, zware ogen en wazig zicht. Om te kijken welke sterkte er nodig is om weer comfortabel te zien, kan er een oogmeting worden uitgevoerd met druppels. Deze druppels zorgen tijdelijk voor het niet meer kunnen scherpstellen nabij (accommoderen). De pupillen worden verwijd en de druppels brengen de ogen in ruststand.

De OVN, NVvO en het NOG zijn in 2013 overeengekomen dat gezonde kinderen vanaf 8 jaar door een optometrist beoordeeld kunnen worden, met de voorwaarde dat ten minste eenmaal cycloplegie plaatsvindt bij kinderen tot 10 jaar.

Op het moment dat er aanleiding is om het netvlies te beoordelen, kan er worden voorgesteld om dit te doen met pupilverwijdende druppels. Doordat de pupil wordt verwijd kan er beter in het oog en daarmee naar het netvlies worden gekeken. Deze druppels kunnen ervoor zorgen dat het zicht wazig is gedurende een paar uur. Daarnaast reageert de pupil tijdelijk niet op het licht wat zorgt voor lichtgevoeligheid.

En dan?

En dan?

Aan het eind van het onderzoek wordt er een advies gegeven. De optometrist geeft informatie over wat er zelf gedaan kan worden om de ogen gezond te houden of verslechtering te voorkomen, maar ook over de eventuele vervolgstappen na het onderzoek.

Onze optometristen kunnen in sommige gevallen ook behandelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: advies over oogverzorging, hygiëne, oogdruppels, contactlensvloeistof, of het monitoren van de oog gezondheid door een vervolgcontrole in te plannen.

Verwijzing

Op basis van de uitkomsten van het optometrisch onderzoek kan het zijn dat de optometrist niet verder kan helpen. Dan is er een verwijzing nodig voor verder onderzoek door bijvoorbeeld de oogarts of andere specialist, middels een verwijsbrief via de huisarts.

Grip op je zicht

Grip op je zicht

Wil je weer scherp zien? Kom langs voor een test. We brengen de exacte vorm van het oog in kaart en voeren een optometrisch onderzoek uit. Daarna geven we je advies voor een Grip-op-je-zicht behandelplan. Dit plan heeft als doel om de groei van je ogen af te remmen. We kunnen ook kiezen voor een combinatie van therapie├źn om de bijziendheid onder controle te krijgen.

Meer over het Verkerk Grip-op-je-zicht-aanmeetplan

Design: Inzpire | Webdevelopment: Haagen Web & App